Två krig – helt olika bevakning

Hur kommer det sig att vissa krig får stor uppmärksamhet, medan andra flyger under radarn? Det är klart att det inte finns någon millimeterrättvisa vad gäller medias bevakning av olika konflikter eller den plats vissa historiska händelser har i det kollektiva medvetandet. Men det är intressant att ibland fundera på hur olika liknande händelser uppmärksammas.

I maj i år utkämpades ytterligare ett tragiskt krig mellan Hamas på Gazaremsan och Israel. Det varade i 11 dagar och de dödades antal var 270, den överväldigande majoriteten palestinier i Gaza. Hösten 2020 utkämpades ett krig om Nagorno-Karabach. Det varade i 44 dagar och dödssiffran är hög. På den armeniska sidan räknar man med omkring 5 000 dödade. Azerbajdzjan har medgett 2 900 dödade, men de flesta bedömare menar att den korrekta dödssiffran är mycket högre. En försiktig bedömning är därför att detta krig kan han skördat 10 000 dödsoffer, de flesta mycket unga män i 18-20 års ålder.

Det är intressant att se hur det mediala intresset var för dessa båda krig. Jag har kollat i Mediearkivet vad det som kallas svensk storstadspress – dit räknas de stora dags- och kvällstidningarna – skrev om dessa båda krig.

Karabachkriget utbröt det 27 september och avslutades genom en vapenvila den 10 november. Jag har räknat på vad som skrevs från den 27 september till den 30 november, 20 dagar efter krigets slut. Storstadsmedia skrev om kriget sammanlagt 155 gånger. Det mesta var korta notiser från TT, men det fanns också en del egna artiklar där olika utlandskorrar kommenterade kriget.

För Gazakrigets del har jag gjort en liknande granskning för tiden 10 maj (då Hamas började med sin raketbeskjutning) till slutet av maj, det vill säga 10 dagar efter vapenvilan. Svensk storstadspress skrev 259 gånger om Gazakriget.

Ännu större blir skillnaden om att man tar med all svensk media (storstadspress, landsortstidningar, tidskrifter, TV, radio, webb). För de tidsperioder jag valt får man då 1 174 träffar för Karabachkriget och 2 177 för Gazakriget.

Hur kommer det sig att ett krig som varar fyra gånger längre och som resulterar i mångfalt fler dödsoffer får så mycket mindre uppmärksamhet i svensk media? För att Israel-Palestina-konflikten är så intressant för media och det finns journalister som kan den? I så fall, varför finns det inte journalister som kan Karabachkonflikten? För att Gaza ligger närmare? Nej, det gör det inte. För att det finns fler i Sverige som är berörda? Det kan så vara, men det bor också armenier och azerbajdzjaner i Sverige.

Det här kan man fundera på och har ni några tankar så hör gärna av er. Det stora problemet med svensk medias bevakning av Karabachkriget är inte att man skrev för litet, utan för dåligt. Mer om det nästa gång (det var en cliffhanger det).

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång