Varning för folkmord

Flera seriösa organisationer varnar nu för folkmord på armenier. Jag förklarar varför detta ska tas på allvar.

Folkmord är en av de termer som missbrukas allra mest. Det finns talrika exempel på det. Ett färskt är att Ryssland motiverat sin invasion av Ukraina bland annat med att man vill förhindra ett folkmord på ryssar.

När politiker talar om folkmord finns det alltså alla skäl att vara skeptisk. Däremot ska man ta talet om folkmord på allvar när det kommer från forskarsamfundet och seriösa organisationer som jobbar med folkmord och andra brott mot mänskligheten. De vet vad de talar om och har en genuin vilja att förhindra folkmord.

Under den senaste tiden har flera sådana organisationer varnat för ett folkmord mot armenier i Armenien och Nagorno-Karabach. Det bygger dels på Azerbajdzjans agerande med den fullskaliga invasionen av Nagorno-Karabach 2020 och olika invasionsförsök av Armenien, senast i mitten av september, dels på den aggressiva azerbajdzjanska retoriken.   

En organisation som agerat är Genocide Watch. Det är en USA-baserad organisation vars syfte är att slå larm i tid, det vill säga att varna för att situationen i vissa länder kan utvecklas till folkmord. Om världssamfundet lyssnar och agerar kan i bästa fall situationen lugnas ner och folkmord eller andra mänskorättsbrott förhindras.

Genocide Warch grundades 1999 av Gregory H. Stanton, en världsledande folkmordsforskare. Han har bland annat varit ordförande (President) för den internationella föreningen för folkmordsforskare IAGS. Genocide Watch koordinerar Alliance Against Genocide, en koalition av 100 organisationer i 24 länder. Bland dessa finns ytterst respekterade organisationer som Minority Rights Group och International Crisis Group.

Vi talar alltså om en ytterst seriös och respekterad organisation. I slutet av september kom den med en varning gällande Azerbajdzjans agerande: ”Genocide Watch is issuing a Genocide Warning due to Azerbaijan’s unprovoked military attacks on Armenia and on the unrecognized Armenian Republic of Artsakh.”

En betydligt nyare aktör inom detta område är Lemkin Institute for Genocide Prevention, som tagit sitt namn efter den polsk-judiske juristen Raphael Lemkin, som myntade den engelska termen genocide.  Organisationen grundades 2017 för att agera i det av krig och folkmord söndertrasade Irak, men verksamheten har sedan dess utvidgats till att gälla andra krisområden i världen.

Organisationen har flera gånger uppmärksammat Azerbajdzjans aggression och den 7 oktober utfärdade man ytterligare en ”Red Flag Alert” om landet. I den fördömer man alla påtryckningar på Armenien för att ”för fredens skull” ge efter för den utpressning som landet är utsatt för från Azerbajdzjan. I stället uppmanas världssamfundet ge sitt stöd till Armenien så landet kan försvara sina gränser.

Och igår kom ett tungt uttalande från en av de ledande internationella organisationerna för folkmordsforskare, IAGS (International Association for Genocide Scholars). I ett tre sidor långt uttalande från dess styrelse (Executive Board) fördöms den senaste invasionen av Armenien och den pågående aggressionen mot Armenien och Artsakh (Nagorno-Karabach). När det gäller det senare menar IAGS att det finns uppenbar risk för folkmord. Uttalandet tar också upp den långvariga hatretoriken i Azerbajdzjan mot armenier och förstörelsen av armeniskt kulturarv i områden som kommit under azerbajdzjansk kontroll. Uttalandet avslutas med följande rekommendationer:

* Världssamfundet uppmanas att fördöma Azerbajdzjans våld och hatretorik och göra allt för att detta upphör.

* Azerbajdzjan uppmanas att följa det utslag om detta som Internationella Domstolen i Haag kom med den 7 december 2021.

* Azerbajdzjan uppmanas att dra tillbaka sina trupper från armeniskt territorium och att respektera Nagorno-Karabachs armeniska invånares rätt till självbestämmande.

* Världssamfundet uppmanas att hålla president Alijev ansvarig för aggressionsbrott, krigsbrott och brott mot mänskligheten mot Armenien och armenier sedan september 2020.

I den bästa av världar skulle världens ledare lyssna på experterna. Också i dessa frågor.  

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång