Stoppa folkmordet

Luis Moreno-Ocampa, tidigare chefsåklagare vid Internationella brottmålsdomstolen, har förklarat sitt utlåtande från förra veckan om att armenierna i Nagorno-Karabach är föremål för folkmord.

Måndagen den 7 augusti publicerade Moreno-Ocampo ett 28 sidor långt expertutlåtande om situationen efter att Azerbajdzjan i åtta månader blockerat den enda landvägen mellan Armenien och Nagorno-Karabach, den så kallade Latjinkorridoren. Han menade i sitt utlåtande att åtgärden uppfyller kriteriet för folkmord som finns i FN:s folkmordskonvention genom att ”uppsåtligen påtvinga gruppen [i detta fall de 120 000 armenierna i Nagorno-Karabach] levnadsvillkor, som är avsedda att medföra dess fysiska undergång helt eller delvist”.

Igår medverkade Moreno-Ocampo i en digital presskonferens där han förklarade sitt utlåtande och svarade på frågor. Det finns skäl att fästa uppmärksamhet vid några saker som han tog upp.

Moreno-Ocampo var tydlig med att han endast uttalar sig om frågan om folkmord. Han blev tillfrågad om hur han ser på Nagorno-Karabachs framtid men ville inte ta ställning till det. Det viktigaste just nu, underströk han, är att stoppa folkmordet. Oberoende av om armenierna i området ska leva under azerbajdzjanskt styre eller åtnjuta något slags autonomi eller rentav självständighet så är det absolut viktigaste och helt akuta nu att förhindra ett fullskaligt folkmord. Andra frågor kan lösas senare; detta måste lösas nu.

Han fick naturligtvis också frågor om vad som konkret kan göras. Han underströk då att det faktiskt inte är så svårt att stoppa detta folkmord. Vanligtvis är det svårt för världssamfundet att förhindra eller stoppa folkmord eftersom det kräver intervention, vilket inte alltid låter sig göras så enkelt. Det behövs inte nu. Det finns redan ryska fredsbevarare på plats. De kan göra jobbet och öppna Latjinkorridoren om de vill.

Och det är här vi har pudelns kärna. Ryssland agerar nu på ett sätt som gynnar Azerbajdzjan. För någon dag sedan såg vi bilder på hur arga armenier i Nagorno-Karabach hade placerat en bil framför de ryska truppernas fordon för att protestera mot dessas ovillighet att ingripa i den rådande situationen. Denna miniblockad hade ryssarna ingen tveksamhet att omedelbart upphäva. Men blockaden av Latjinkorridoren låter man pågå månad efter månad.

Det är också Rysslands agerande som förhindrat FN:s säkerhetsråd att hitta en samsyn i denna fråga. På grund av Ukrainakriget är relationen mellan USA och Nato å ena sidan och Ryssland å den andra just nu sämre än på länge. Det gör att man inte heller kan samarbeta om annat. Moreno-Ocampo underströk flera gånger att armenierna i Nagorno-Karabach inte får bli offer för sidoskada (collateral damage) av Ukrainakriget.

Men det är precis det som nu sker. Ryssland, USA och Frankrike är ordförandeländer för OSSE:s Minskgrupp som har som uppgift att söka en fredlig lösning av Karabachkonflikten. Men Ryssland är inte on speaking terms med USA och Frankrike just nu och därför sker inget.

Som den jurist han är betonade Moreno-Ocampo också en annan sak. Internationella domstolen i Haag gav redan i februari en order om att Azerbajdzjan omedelbart bör tillåta fri rörlighet längs Latjinkorridoren. Detta utslag är bindande. Men Azerbajdzjan har totalt struntat i det. Detta undergräver hela FN-systemet. Om ett land kan strunta i utslag från FN:s högsta rättsinstans kan naturligtvis andra också göra det. Till slut har vi inget internationellt system för folkrätt och internationell laglighet överhuvudtaget.

Den nu rådande situationen har tydligt visat att en stor del av världens regeringar, bland dem Sveriges, inte bryr sig om att 120 000 armenier är eller hotar att bli offer för folkmord. Det är djupt sorgligt, men sådan är realpolitiken.

Men dessa länder borde i varje fall vara oroliga över att hela FN-systemets trovärdighet står på spel.

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång